Landsbygdslivet

Glutenfria kanelbullar
Efter flera år av försök och exprimenterade har vi äntligen hittat det perfekta receptet för glutenfria kanelbullar. Dessa är precis lika goda som vanliga kanelbullar om inte ännu godare!
 Ingredienser till bulldegen: 
♥ 50 g jäst
♥ 150 g smör
♥ 1 msk fiberhusk
♥ 1 tsk salt♥ 
♥ 3 tsk nystött kardemumma
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥  2 dl strösocker
♥ 1 ägg
♥ 10-12 dl ljus bakmix (Vi använder 11 dl utav Lailas glutenfria mjölmix, blå förpackning)
♥ 5 dl mjölk (Ett tips! Vi använder oss utav laktosfri rödmjölk för att få längre hållbarhet på bullarna)

Ingredienser till fyllningen:
♥ 200 g smör
♥ 2 dl socker
♥ 1 msk vaniljsocker
♥ 1 dl kanel
♥ 400 g riven mandelmassa (Används endast för konsistensen! Så för alla er som inte tycker om mandelmassa, bli inte oroliga. Kanelbullarna smakar inte mandelmassa utan den används för att göra kanelbullen lite saftigare eftersom många glutenfria bullar tenderar att bli torra.)

Ingredienser för penslingen:
♥ 2 ägg
Ingredienser för sockerlag:
♥ 2 dl socker
♥ 2 dl vatten

Tillvägagångssätt:
Steg 1.
Smält smöret i en kastrull på låg värme och häll i mjölken. Värm till 35-37 grader, hellre lite för kallt en för varmt. Smula därefter jästen i en bunke och blanda i degspadet. Rör runt tills jästen löst upp sig och häll ner fiberhusken. Låt det sedan svälla i tio minuter under duk.

Steg 2.
Blanda i strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och nystött kardemumma. Rör om allting ordentligt så att allt blandas. Tillsätt sedan den glutenfria mjölmixen. (Ett tips! Börja med 10 dl och rör om ordentligt  för att se hur konsistensen är och ha sedan i mer om det behövs.) Degen ska kännas väldigt kletig och lös i konsistensen, hellre lite för kladdig än för fast. Låt sedan degen jäsa under duk i 45 minuter.

Steg 3.
Placera ut bullformarna på en plåt. (Ett tips! Vi brukar använda oss utav muffinsformar för att de håller själva bullen lite mer intakt när man ska förvara dem senare. Ibland har bullpappret en tendens att lossna lätt på glutenfria bullar.) Förbered enklast fyllningen genom att ha i smör, strösocker, vaniljsocker och kanel i en bunke och sedan vispa ihop allting med en elvisp.
 
Steg 4.
Sätt på ugnen på 250 grader. Ta upp degen på bakytan och dela den i två delar. (Vi brukar ha bakplåtspapper under när vi bakar bullar!) Strö lite mjölmix på bakytan så att du kan kavla ut den första degen till en rektangulär. Bred sedan på med hälften av fyllningen i ett jämt lager över den utkavlade degen. Riv sedan 200 g mandelmassa och fördela det som ett jämt lager över degen. Rulla sedan ihop degen till en rulle och skär av små stubbar. Placera "stubbarna" i bullformarna och låt dem sedan stå och jäsa ytterligare 40 minuter. Upprepa sedan samma process med den andra deghalvan. 

Steg 4.
Pensla alla kanelbullarna när de är i formarna med uppvispat ägg precis innan de ska in i ugnen. (1 uppvispat ägg per deghalva, så 2 ägg totalt för alla bullar.) Grädda kanelbullarna i cirka 7 minuter.

Steg 5.
Vi penslar alltid våra bullar med sockerlag eftersom de behåller dels sin saftighet men får också längre hållbarhet. Koka upp 2 dl socker och 2 dl vatten på låg värme och rör om ordentligt. När vattnet och sockret blandats är det bara att pensla på sockerlaget. Häll därefter på pärlsockret och pensla/droppa sedan ytterligare ett lager av sockerlagret över kanelbullen för att få pärlsockret att stanna.

Lycka till!
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress