Landsbygdslivet

Glutenfria viltköttbullar
 
Recept på cirka 25-28 vildsvinsköttbullar:
♥ 500g vildsvinsfärs (Det funkar såklart bra med annan viltfärs också men vi tycker vildssvin passar perfekt för just kötbullar.)
♥ 1 ägg
♥ 1,5-2 msk viltfond 
♥ 1 vitlöksklyfta 
♥ 1 msk senap (Vi använder oss av Johnnys sötstarka senap men här kan man variera efter tycke och smak)
♥ 0,5- 1,5 dl glutenfritt ströbröd (Vi använder oss av ett glutenfritt ströbröd ifrån Olda.) 
♥ 1 krm (kryddmått) salt
♥ 1 krm svartpeppar
 
Tillvägagångsätt:
Steg 1.
Finhacka löken och stek den tills den blir genomstekt och lite mjuk. Ställ sedan undan den från den varma plattan så det får svalna i några minuter. Ta sedan en stor bunke och blanda ihop färsen med viltfonden, senapen, ägget och den stekta löken med varandra. Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda runt. Häll sedan ner det glutenfriaströbrödet i smeten i omgångar och rör runt. När smeten har nått en konsitens som gör att det är lätt att ta en bit och forma den till en köttbulle så är det tillräckligt med ströbröd i. 
 
Steg 2.
Börja sedan att rulla köttbullarna i den storlek som önskas. Storleken brukar vara en smaksak men vi brukar ta en tesked till hjälp för att få rätt mängd smet till varje köttbulle. 
Steg 3.
När köttbullarna är färdigrullade så är det dags för tillagningen. Börja med att sätta på ungen på 200 grader och när ungen börjar bli klar så sätt på en stekpanna på hög värme (men inte den högsta). Häll sedan i steksmör när stekpanna är varm och förstek köttbullarna i cirka 1 minut på vardera sida så de får en fin stekyta. 
 
Steg 4.
Lägg sedan ner de förstekta köttbullarna i en ungssäker form och lägg köttbullarna så de har lite utrymme i formen. För om de ligger för tätt kan de ibland bli kokta i formen och få en annan smak. Sätt sedan in köttbullarna i ungen och sätt en timer på 15 minuter. Ta sedan ut formarna och kolla hur köttbullarna ser ut då det kan avdunsta en del vätska från dem ibland. Då brukar vi hälla ut vattnet och sedan stoppa in formarna ytterligare 5 minuter i ugnen. Ta sedan ut dem från ugnen och se så att köttbullarna är ordentligt genomstekta. 
 
Smaklig spis!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress