Landsbygdslivet

Glutenfria vaniljbullar
Efter 7 jobbiga år som glutenintolerant med torra och osmakliga bullar har vi äntligen lyckats testa oss fram till det perfekta receptet. Dessa glutenfria vaniljbullar smakar precis som bullar om inte ännu godare!
Ingredienser för bullarna:
♥ 200 g margarin
♥ 5 dl mjölk
♥ 50 g jäst
♥ 1 msk fiberhusk
♥ 1 ägg
♥ 1 tsk salt
♥ 1,5 dl strösocker
♥ 2 tsk nystött kardemumma
♥ 1 msk vaniljsocker
♥ 10-11 dl ljus glutenfri mjölmix (Vi använder Lailas mjölmix Glutenfri)
 
Ingredienser för fyllningen:
♥ 100 g rumsvarmt smör (Ska gå att bre smöret över degen)
♥ 2 dl strösocker
♥ 4-6 msk vaniljsocker
♥ 1 ägg
♥ 200 g riven mandelmassa
 
Steg 1. 
Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till 35-37 grader, hellre lite för svalt än för varmt.
 
Steg 2.
Smula sedan jästen i en rymlig bunke. För allra bästa resultat använd en bakmaskin eller hushållsassistent men det går även bra utan. Häll sedan över degspadet och blanda tills jästen löst upp sig. Häll sedan i fiberhusken och låt innehållet i bunken svälla i cirka 10 minuter.
 
Steg 3.
Blanda sedan i ägg, socker, vaniljsocker, salt och den nystötta kardemumman. För att få allra bästa resultat så använd en klassisk mortel till kardemummakärnorna och ta god tid på dig när du mortlar. På så sätt kommer den goda kardemummasmaken fram bättre och bullarna smakar lite bättre.
 
Steg 4.
Tillsätt sedan mjölmixen. (Vi använder oss av Lailas glutrnfria mjölmix här hemma) Vänta sedan 4 till 5 minuter för att se hur konsistensen på degen är. Blanda sedan i 1 dl till om det behövs men degen ska kännas både lösare och kletigare än vad du föreställt dig. Hellre lite för kladdig än för fast men den ska fortfarande kännas sammanhållen som en deg. Låt sedan jäsa i cirka 45 minuter under en duk på en sval plats.
 
Steg 5.
Dela upp degen i två delar om det blir svårt går det bra att dela upp degen i fyra delar också. Förbered sedan fyllningen och här gäller ett av våra absoluta favorituttryck- EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla smöret. Om du delat upp degen i två omgångar så bre på 50 g smör över den första omgången deg strö sedan över 1 dl strösocker tillsammans med 3 msk vaniljsocker. Riv sedan 100 g mandelmassa och strö över den första utkavlade delen och sedan 100 g till över den andra. Rulla ihop degen och skär i små stubbar som du sätter i bullformarna. Här väljer du själv vilken storlek du vill ha på bullarna men tänk på att bullarna sväller i ugnen så att du inte lägger i för mycket i varje form. Sedan gör du på samma sätt med den andra degen. Låt bullarna sedan stå och jäsa in sina formar på plåten i 20 minuter. När de jäst klart så penslar du med ett uppvispat ägg över bullarna och sätter in dem i ugnen på 250 grader. Låt bullarna gräddas i cirka 7 minuter men detta kan variera beroende på bullarnas storlek och vilken ugn du använder. Så ett tips är att hålla lite koll på dem tills de blir sådär perfekt gyllenbruna upptill. 
 
Steg 6.
När bullarna är klara ska de penslas med sockerlag. Detta gör att bullarna både blir saftigare men också håller längre. För att blanda ihop sockerlaget behövs det 1 dl socker och 1 dl vatten som värms upp i en kastrull på låg värme. Sedan penslar du på sockerlaget på bullarna och dekorerar dem samtidigt med pärlsocker.
 


Eva Elmlund

Hej,
Vilka fantastiska bullar du gjort. Ska absolut pröva dessa då jag också bar fått torra och tråkiga bullar tidigare.
Kan man utesluta mandelmassan utan att de blir torra?

Tack för fin blogg

Svar: Hej Eva,Tusen tack!
Vi ber också om ursäkt för sent svar! Vi har inte riktigt lärt oss hur det fungerar med kommentarer men är på god väg!

Min sambo gillar inte mandelmassa men i detta recept smakar inte bullarna någon mandelmassa alls utan det är enbart för att få bullarna lite saftigare. Det går att köra detta recept fast utan mandelmassa också vid allergi eller likande men tänk då på att inte grädda bullarna för länge i ugnen då. Lycka till! :)
landsbygdslivet.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress