Landsbygdslivet

Glutenfria rödavinbärsrutor
Ingredienser för cirka 30 st rödavinbärsrutor:
♥ 7 dl glutenfri mjölmix (Vi använder oss utav Lailas glutenfria mjölmix)
♥ 6 dl strösocker
♥ 1 msk vaniljsocker
♥ 1,5 tsk bakpulver
♥ 150 g smör
♥ 6 ägg
♥ 3-5 dl färska eller frysta röda vinbär (Vi brukar ta cirka 4 dl)
♥ 1 msk strösocker och 1 msk vaniljsocker att strö över bären
 
Tillvägagångsätt:
Steg 1.
Börja med att sätt ugnen på 175 grader och rensa sedan bort skaften och eventuellt "skräp" ifrån vinbären. 
 
Steg 2.
Mät upp ägg och socker i en större bunke. Vispa sedan äggen och sockret med en elvisp i minst 5 minuter tills smeten blir ljus och lite pösig.
 
Steg 3.
Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker och den glutenfria mjölmixen i en separat bunke så att det blandas ordentligt. Vänd sedan ner den ihoprörda mjölmixen i äggblandningen och rör ihop allting till en smet.
 
Steg 4.
Placera ut bakplåtspapper i långpannan och bred ut halva smeten i ett jämt lager. (Om du inte har någon större långpanna går det givetvis bra att dela upp smeten i två formar men tänk på att du behöver spara hälften av smeten för det översta lagret.) Strö sedan över hälften av vinbären och strö därefter vanilj och strösockret över bären. 
 
Steg 5.
Hyvla hällften av smöret i tunna skivor och placerra sedan ut i ett jämt lager över bären. Häll därefter över resten av smeten i långpannan och bre ut den. Strö över resterande vinbär över smeten och hyvla resterande smör i tunna skivor och placera ut i långpannan på samma sätt som innan.
 
Steg 6. 
Grädda sedan vinbärsrutorna i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter. Låt långpannan sedan stå en natt i kylen innan du skär upp rutorna för att de inte ska falla sönder.
 
Lycka till!
 Serveringstips:
Vinbärsrutorna kan ätas varma som kalla och serveras bäst med en klick grädde eller lite vaniljglass. Toppa gärna med lite färska vinbär!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress